Historia hamburgera
        Piszemy Wspomnienia

niedziela, 20 czerwca 2021

Historia hamburgera

Historia hamburgera

(2013-08-27)


W PRL każda większa fabryka miała swoją kronikę i izbę pamięci. W latach 90. – a więc już po upadku PRL – wielkie międzynarodowe koncerny zaczęły troszczyć się o własną historię i zatrudniać na etatach historyków.

W PRL każda większa fabryka miała swoją kronikę i izbę pamięci. W latach 90. – a więc już po upadku PRL – wielkie międzynarodowe koncerny zaczęły troszczyć się o własną historię i zatrudniać na etatach historyków.

Dziennikarz "Gazety Wyborczej" Vadim Makarenko odwiedził znajdujący się w głównej siedzibie McDonald’s w Oak Brook Uniwersytet Hamburgerów, który jest połączeniem ośrodka szkoleniowego i muzeum: "Najcenniejszą rzeczą w firmowych zbiorach jest dziennik pierwszego baru, który otworzył Ray Kroc. Było to 15 kwietnia 1955 r. w miejscowości Des Plaines pod Chicago". Dzięki temu dziennikowi wiadomo, że utarg pierwszego dnia działalności wyniósł 366 dolarów i 12 centów. Typowy posiłek, na który składały się – podobnie jak dziś – hamburger, frytki i cola, kosztował pół dolara…

W opublikowanym w poniedziałkowej "Gazecie Wyborczej" artykule Vadim Makarenko podaje pozytywny przykład troski o historię polskiej firmy – Banku Gospodarstwa Krajowego, którego historia sięga 1924 r. Jednak, jak zauważa dziennikarz, większość znanych polskich marek powstała po przełomie ustrojowym i uważa, że jeszcze nie potrzebuje – jak McDonald’s – zatrudniać na etacie korporacyjnego historyka. (ike)

Piszemy wspomnienia poradnik - Ewa Pilawska

Sonda

Czy Twoje wspomnienia są (byłyby) chętnie czytane i troskliwie przechowywane przez najbliższych?

Tak
Raczej tak
Nie
Raczej nie
Nie wiem



e-poczta




w księgarni

Kto ty jesteś

Joanna Szczepkowska z pasją reportera i detektywa odtwarza historię swojej rodziny. czytaj całość >>>